WordPress ücretsiz ve açık kaynak içerik yönetim sistemlerinin en popüler olanıdır. Durum böyle olunca en çok ücretsiz tema ve eklentide WordPress alt yapısına uygun olarak hazırlanmış ve paylaşılmıştır. Şu anda WordPress resmi temalar sayfasında toplam 8190 adet ücretsiz WordPress tema yer almaktadır. Bu yazıda sizlere WordPress için ücretsiz temaları nereden bulabileceğinizden ve bu temaları nasıl kurup özelleştirebileceğinizden bahsetmek istiyoruz. İlk olarak bahsedeceğimiz ücretsiz WP temalarının genelini WordPress resmi sitesinden yada bazı popüler tema üreticilerinden bulabileceğinizi lütfen unutmayın.
WordPress temalar ücretli ve ücretsiz olarak iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Ücretsiz olarak paylaşılan WordPress temalarını dilediğiniz kadar websitesinde kullanmanız mümkün. Ücretli temalar ise her bir siteye bir adet lisans olacak şekilde satın alınmak zorunda.
Eğer ücretli WordPress temaları internet üzerinde ücretsiz paylaşan bir websitesine denk gelirseniz sakın bu ve benzeri sitelerden ücretli WordPress temaları indirip websitenize kurmayın. Bu tarz temaların kurulması sitenize ciddi sorunlar yaratır ve her türlü virüsün web sitenize bulaşmasına neden olarak geriye dönülmez sonuçlar doğurabilir.
Önemli Uyarı: Bazı internet siteleri GPL lisans adı altında ücretli WordPress temaları çok düşük ücretlere yada paket halinde aylık / yıllık abonelik olarak satmakta. Bu kesinlikle yasal değildir ve websitenize zarar verir. Bu tür sorunların önüne geçmek için her zaman lisanslı temalar kullanmalısınız.
Ücretli WordPress Tema Nedir?
Ücretli WordPress temaları adından da anlaşılacağı üzere bir ödeme yapılarak satın alınan temalardır. Hem tasarım hem dokümantasyon hemde özellik olarak üst düzey temalardır. Genelde bu tarz bir tema satın aldığınızda ömür boyu güncelleme hakkında sahip olursunuz. Tema sahipleri tarafından verilen destek paketleri ise 6 ay yada 1 yıl olarak değişiklik göstermektedir.
Ücretli temalar size hem daha profesyonel bir site kurma imkanı sunar hemde detaylı dokümantasyonu ve tema sahibi tarafından verilen teknik destek sayesinde web sitenizi çok daha hızlı şekilde inşa etmenize olanak sağlar. Eğer web siteniz için ücretli premium bir tema satın almak istiyorsanız ThemeForest firması sizin için iyi bir seçim olabilir.
Ücretli temaları birden fazla sitede kullanmak
Ortalama 50 dolar ödeme yaptınız ve satın aldığınız bu temayı birden fazla temada kullanmak istiyorsunuz. Maalesef bu teknik olarak mümkün olabilir fakat etik olması açısından hoş olmayacaktır. O yüzden mutlaka her bir siteniz için yeni bir tema yada lisans alarak projelerinizi tamamlayınız.
Ücretsiz WordPress Tema Nedir?
Ücretsiz WordPress tema, genellikle WordPress.org tarafından paylaşılan ve açık kaynak olarak tüm kullanıcıların hem kullanımına hemde geliştirmesine olanak sağlayan temalara verilen isimdir. Bir ücretsiz WP temasını sınırsız şekilde kullanma hakkına sahip olursunuz. Ayrıca bu temaları geliştirebilir ve ekstra özellikler ekleyebilirsiniz. Eğer ücretsiz bir WordPress tema arıyorsanız muhtemelen ilk durağınız resmi WordPress.org temalar sayfası olacaktır.
Ücretsiz temaların en büyük dezavantajı herhangi bir demo import özelliğine sahip olmamaları ve herhangi bir dokümantasyona sahip olmamalarıdır. Bunun yanında indirdiğiniz yada ilgilendiğiniz temaların resmi forumlarından tema sahibine sorularınızı iletebilir yada geliştirme talebinde bulunabilirsiniz.
Ücretsiz WordPress Tema Nasıl Kurulur?
Websitenize ücretsiz WordPress tema kurmak için yapmanız gereken ilk işlem WP Admin üzerinde Görünüm > Temalar > Yeni Ekle alanını ziyaret etmek.
Bu alanda yer alan filtreleme özelliği sayesinde öne çıkan temaları, popüler ve sık kullanılan temaları listelemeniz mümkün. Ayrıca özellik filtresi alanından dilediğiniz özelliklere en uygun temalarıda görüntülemeniz mümkün. Genellikle blog yada e-ticaret aramasının popüler olduğu WordPress tema veritabanında yer alan en popüler e-ticaret WooCommerce teması StoreFront temasıdır.
Burada gerçekleştirdiğiniz arama sonucunda beğendiğiniz bir temanın önizlemesine bakabilir, eğer hoşunuza gittiyse özelleştir sekmesinden firmanıza özel olarak özelleştirebilir ve temanızı aktif ederek websitenizde kullanabilirsiniz. Beğendiğiniz temayı aktif ettikten sonra yine görünüm > özelleştir alanından websiteniz için logonuzu ekleyebilir ve gerekli diğer düzenlemeleri gerçekleştirebilirsiniz.
Benim aşağıdaki görselde de göreceğiniz üzere Görünüm > Özelleştir alanındaki özelliklerim bu kadar. Eğer sizin temanız farklı özellikler taşıyorsa, sol alandaki menülerden istediğiniz özelleştirmeleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca web sitenizin PC, Tablet ve Mobil uygulamalarda nasıl göründüğünü görebilir ve buna uygun tasarım ayarları yapabilirsiniz.
Bu alanda yer alan özellikler genelde Site Kimliği, Renkler, Arka Plan Görseli, Menüler, Bileşenler ve Ek CSS alanlarıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi her temaya özel farklı alanlar bu alana gelebilir.
Ücretsiz Temalar için WordPress Hosting
WP.com.tr olarak tüm WordPress hosting paketlerimizde üstün sunucu özellikleri kullanmaktayız. Bu sayede dilediğiniz ücretli yada ücretsiz WP temasını sistemlerinize rahatlıkla kurabilirsiniz. Eğer ilgilendiğiniz bir temanın kurulumu hakkında sorun yaşarsanız, dilediğiniz zaman teknik ekipte yer alan arkadaşlarımızdan destek talebinde bulunabilirsiniz.
WordPress ile yeni tanışan tüm kullanıcılarımız için ücretsiz WordPress kurulum hizmeti vermekteyiz. Ayrıca her hangi bir ücretsiz temanında sitenize kurulması için talepte bulunarak web sitenizin çok kısa bir sürede kurulmasına yardımcı olabiliriz. Hemen bir destek talebi oluşturarak web sitenizin inşası hakkında detaylı bilgi talebinde bulunun.