Kendi siteniz de dahil olmak üzere herhangi merak ettiğiniz sitenin web sitesi trafiğini kontrol etmek ister misiniz?Web sitesi trafiğini kontrol etmek sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğini ve rakiplerinize kıyasla hangi durumda olduğunu görmenizi sağlar. WordPress analiz araçları listesinde yer alan uygulamalar ücretli olabilir. Bu yüzden tüm listeye dikkatlice göz atmanızı öneririz.
Bu yazımızda, çeşitli çevrimiçi araçları kullanarak herhangi bir web sitesi için web sitesi trafiğini nasıl kontrol edeceğinizden bahsedeceğiz. En iyi WordPress analiz araçları için yazının tamamını okumanızı tavsiye ederiz.
Web Sitesi Trafiğinizi Neden Kontrol Etmelisiniz?
Web sitenizin istatistiklerini kontrol ederek, web sitenizin nasıl performans gösterdiğini kolayca görebilirsiniz. Web sitesi trafik verileriniz, trafiğinizin nereden hangi kaynaklardan geldiğini, ziyaretçilerin sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğunu ve hangi dijital pazarlama stratejilerinin işe yaradığını sunacaktır.
Sitenize daha fazla üye eklemek, çevrimiçi mağazanız için daha fazla satış veya genel olarak daha fazla trafik elde etmek istiyorsanız, web sitesi analizlerinizi düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Sitenizin trafiğini izleyerek, sitenizin hangi konumda olduğunu ve sitenizi iyileştirmek için neler yapabileceğinizi çözümleyebilirsiniz.
Daha önce Google Search Console ayarları nasıl yapılır adlı bir makale yayınlamıştık. O yazımızda da faydalanabileceğiniz önemli trafik verileri yer almaktadır.
Rakip Sitenin Web Sitesi Trafiğini Neden Kontrol Etmelisiniz?
Rakibinizin web sitesi trafik istatistiklerini analiz etmek, aşağıdakiler gibi birçok yararlı bilgiyi ortaya çıkarabilir:
- Rakiplerinize en fazla trafiği getiren sayfalar ve gönderiler
- Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde sıralamada olduğu
- Rakip sitelere en çok trafik çeken kanallar
Bu bilgiler; içerik pazarlama stratejinizi, bağlantı kurma yollarınızı, anahtar kelime araştırma sürecinizi ve daha fazlasını geliştirmek için kullanılabilir. Rakiplerinize en fazla trafiği neyin getirdiğini anlayarak, web siteniz için daha fazla trafik oluşturmak üzere aynı anahtar kelimeleri ve konuları hedefleyebilirsiniz.
Herhangi Bir Web Sitesi Trafiğini Kontrol Etmek İçin En İyi Araçlar
Kullanabileceğiniz çok sayıda ücretli ve ücretsiz trafik kontrol aracı vardır. Çoğu uzman, rakip web sitesi trafik tahminlerini kontrol etmek için birden fazla araç kullanır. Web trafiği istatistiklerini analiz etmek için en az iki farklı araç denemenizi öneririz.
WordPress Analiz Araçları
WordPress siteniz ve bütçeniz arttıkça, daha fazla bilgi edinmek ve pazara hakim olmak için birden fazla araca yatırım yapabilirsiniz. Eğer website analizi yapmak için en iyi WordPress analiz araçları hangisi diye merak ediyorsanız, listenin tamamına göz atınız;
1. SEMRush
SEMRush, trafik analizi ve rekabet araştırma aracıdır. Trafiği analiz etmek ve izlemek için en iyi araç olduğunu söyleyebiliriz. SEMRush, WPBeginner’da anahtar kelime araştırması, anahtar kelime sıralamalarını izleme ve çok daha fazlası için kullanılabilir.
Eğer rakip sitenizin analizini görmek isterseniz de sadece sitenin URL’sini girmeniz yeterli. Rakibinizin toplam trafiğinin ayrıntılı bir dökümünü bu şekilde elde edebilirsiniz.
Aylık trafik hacmi, ülkeye göre trafik dağılımı, en fazla trafiği getiren anahtar kelimeler ve daha fazlası gibi önemli web sitesi ölçümlerini de görebilirsiniz.
Trafik Analizi sekmesi size artan ziyaretçi sayısını, toplam ziyaret sayısını, ortalama ziyaret süresini, sayfa görüntülemelerinin sayısını ve ziyaretçinin sitede kalma süresinin oranını verir.
Toplu Trafik Analizi adı verilen bir başka mükemmel özellik, aynı anda birden fazla rakip site için trafik düzeylerini analiz etmenize olanak tanır.
Satın aldığınız plana bağlı olarak, 200’e kadar web sitesini karşılaştırabilirsiniz. Bu özellik size, en çok trafiği alan web sitelerinin ve üzerinde çalışabileceğiniz trafik fırsatlarının analizini verir.
Ayrıca, hangi sitelerin en çok yönlendirme trafiğini gönderdiği, sitelerindeki hangi sayfaların en önemli ve ziyaret edilen olduğu, onlara en fazla trafiği hangi konumların getirdiği gibi bilgileri veren ayrıntılı trafik analizi raporlarını da SEMRush size sunacaktır.
14 günlük denemeden veya temel web sitesi verilerine erişmenizi sağlayan sınırlı ücretsiz plandan yararlanabilirsiniz.
Premium planlar ayda 119,95 $ ‘dan başlar ve bu plan size rakip trafik kaynaklarına, sıralamalara, sosyal medyaya ve daha fazlasına tam erişim olacağı sunar.
2. SimilarWeb
SimilarWeb, rakibinizin trafiğine ve hangi kanalların en önemli olduğuna dair bir genel bakış sağlayan çevrimiçi bir web sitesi trafiği denetleyicisidir. Yalnızca arama kanallarından trafik sağlamak yerine, bir web sitesinin tüm trafik stratejisine ilişkin ayrıntılı raporlar alırsınız.
SimilarWeb aracılığıyla bir web sitesi analizi yaptığınızda, ülkeye göre bir rapor da dahil olmak üzere genel trafiğin bir dökümünü alırsınız.
Ziyaretçinin sitede kalma süresi, ziyaret başına görüntülenen sayfa sayısı, ortalama ziyaret süresi ve web sitesi için en önemli trafik kaynakları gibi etkileşim metriklerini alacaksınız.
Organik arama trafiğinin ötesinde, hangi ücretli anahtar kelimelerin web sitesi trafiğini sağladığını, hangi sosyal kanalların en değerli olduğunu ve sitenin para kazanmak için kullandığı görüntü ağlarını da raporlar size sunacaktır.
Bunun yanı sıra rakip sitelerin; hedef kitlesinin ayrıntılı bir dökümünü, farklı olarak ne tür sitelerle ilgilendiklerini, en çok yönlendiren sitelerin bir listesini alırsınız.
Aracın ücretsiz sürümü size ihtiyacınız olan tüm trafik verilerini sağlar. Daha ayrıntılı raporlara ihtiyacınız varsa, özel fiyatlandırmalı bir kurumsal hesap oluşturabilirsiniz. WordPress analiz araçları listesinde yer alan ücretli eklentilerden bir diğeri olan Aherfs hakkında detaylara göz atalım;
3. Ahrefs
Ahrefs, Netflix, Uber ve Facebook gibi markaların güvendiği piyasadaki en popüler SEO araçlarından biridir. Rakiplerinizin ne kadar trafik aldığını ve neden bu kadar yüksek sıralamada olduğunu görmenize yardımcı olur.
Ahrefs, dizinlerinde 200 milyondan fazla web sitesi ile her gün 6 milyardan fazla web sayfasını tarar.
Ahrefs arayüzü çok basit ve kullanıcı dostudur. Arama alanına web sitesi URL’sini girmeniz yeterlidir.
Aramaya genel bakış raporu; bir sitenin aldığı organik arama trafiğine, etki alanı yetkilisine, en büyük rakiplere ve çok daha fazlasına genel bir bakış sağlar.
Raporu; yıl, son 30 gün veya tüm zamanlar için trafik istatistiklerini görüntüleyecek şekilde filtreleyebilirsiniz.
Bir sürü veri mevcut olsa da, aradığınız web sitesi metriklerini filtrelemek ve bulmak kolaydır.
Trafik verilerinin yalnızca organik arama verilerini gösterdiğini ve sosyal medya gibi diğer kaynakları göstermediğini eklemek isteriz.
7$’lık 7 günlük bir deneme sürümü mevcuttur, ardından planlar ayda 99$’dan başlar.
4. Google Arama Konsolu
Google Arama Konsolu (Google Search Console), arama motoru trafiğinizi analiz etmenize olanak tanıyan Google’ın ücretsiz bir aracıdır. Bu araç, sitenizin arama motorları tarafından nasıl görüntülendiğini gösterir.
Gösterim sayısını, tıklamaları, tıklama oranını (TO) ve anahtar kelimelerinizin arama motorlarındaki ortalama konumunu gösterir.
Google Arama Konsolu, hangi anahtar kelimeleri sıraladığınızı ve bu kelimelerin getirdikleri arama hacmini anlamanıza yardımcı olur. Bu şekilde de trafiğinizi arttırabilirsiniz. Ayrıca hangi sayfaların arama dizinine eklendiğini, herhangi bir hata olup olmadığını ve daha fazlasını görebilirsiniz.
Bunları yapmak için sitenizi Google Arama Konsolu’na eklemeniz yeterlidir. Ayrıca bu uygulama WordPress analiz araçları listesinin en popüler uygulamasıdır.
En kolay yol, Google Arama Konsolu hesabınızı All in One SEO ile bağlamaktır. Google Arama Konsolu verilerini kullanarak WordPress yönetici alanı içindeki anahtar kelime sıralamanızı görüntülemek için aşağıda bahsedilen MonsterInsights aracını da kullanabilirsiniz.
5. MonsterInsights
Kendi sitenizin trafiğini analiz etmek istiyorsanız, kullanmanız gereken tek araç Google Analytics’tir. Ancak, Google Analytics’i kendi başınıza kurmak ve kendi verilerinizi analiz etmek zor olabilir. Bu uygulama en popüler WordPress analiz araçları listesinde en önlerdedir.
WordPress için en iyi Google Analytics eklentisi olan ve Microsoft, Yelp, PlayStation ve daha fazlası dahil olmak üzere 3 milyondan fazla site tarafından kullanılan MonsterInsights’ı kullanmanızı öneririz.
Google Analytics’i WordPress’te kolayca kurmanıza ve trafik verilerinizi doğrudan WordPress panonuzda görüntülemenize olanak tanır.
En iyi performans gösteren gönderilerinizi, sayfalarınızı, açılış sayfalarınızı, ana sayfa trafiğinizi ve daha fazlasını görebilir ve analiz edebilirsiniz. Bu, ziyaretçi davranışını anlamanıza yardımcı olur ve WordPress blogunuzu büyütmeniz konusunda size yol gösterir.
6. Ubersuggest
Ubersuggest, çok sayıda faydalı web sitesi trafik verisi sunan Neil Patel’in ücretsiz ve birinci sınıf bir aracıdır.
Kullanımı kolaydır ve kesinlikle yeni başlayanlar için tasarlanmıştır. Daha önce hiç anahtar kelime araştırması veya trafik analizi yapmadıysanız, bu araç bunu inanılmaz derecede basit hale getirir.
Trafik analizi özelliği, rakibinizin trafiğinin ayrıntılı bir dökümünü, onlara en fazla trafiği getiren anahtar kelimeleri ve sitedeki en popüler sayfaları verir. Tek yapmanız gereken, analiz etmek istediğiniz web sitesi URL’sini girmek ve “Ara” yı tıklamaktır.
“Trafiğe Genel Bakış” sayfası, sitenin sıralandığı toplam organik anahtar kelime sayısını, organik aylık trafiği ve toplam geri bağlantı sayısını verir. Ayrıca trafik raporunun her bir bölümüne daha derinlemesine inceleyebilirsiniz. Mesela, sitede yayınlanan her sayfanın bir dökümünü ve her ay getirdiği tahmini trafik miktarını almak için “En İyi Sayfalar” sonuçlarını genişletebilirsiniz.
Sonuçlar ayrıca Facebook ve Pinterest paylaşımlarının sayısıyla birlikte tahmini geri bağlantı sayısını da verir. Bu veriler, SERP’lerde o sayfayı geçmek için ne yapmanız gerektiğine dair genel bir bakış sunar. Aracın ücretsiz sürümü, son 3 aylık verilere erişmenizi sağlar. Premium planlar ayda 29 dolardan başlamaktadır.
7. Serpstat
Serpstat, çok çeşitli farklı SEO araçları sunar. Basit bir anahtar kelime araştırma aracı olarak başlamış olan Serpstat, bir web sitesi analiz aracına dönüşmüştür. Bir sürü özelliği barındırmasına rağmen kullanımı çok kolaydır. Sadece URL’nizi girmeniz rapor oluşturmak için yeterlidir.
Geri bağlantı analizi, site denetimi ve sıra izleme araçlarıyla birlikte trafik kontrol özellikleri vardır.
Trafik analizi özellikleri, size trafik çeken organik ve ücretli anahtar kelimeler, sitenin her ay aldığı ortalama ziyaretçi sayısı ve en fazla trafiği alan sayfalar dahil olmak üzere her türlü yararlı veriyi sunar.
Ayrıca sitenin sıralamasının, trafiğinin ve anahtar kelimelerinin zaman içinde nasıl performans gösterdiğini de gözlemleyebilirsiniz. Aracın ücretsiz sürümü, bir alan adı için mevcut olan toplam verilerin bir kısmına erişmenizi sağlar. Premium planlar ayda 69$’dan başlar ve aracın sağladığı tüm verilere erişmenize izin verir.
Sonuç
Web sitenizin trafiğini ve rakip web sitesi trafiğini kontrol etmek için kullanabileceğiniz her türlü araç vardır.
Rakip trafiğini kontrol etmek, size pazarınız ve daha fazla trafik almak için neler yapabileceğiniz hakkında fikir verecektir. Bununla birlikte, kendi web sitesi trafiğinizi izlemek, SEO’nuzun, sosyal medyanızın ve diğer trafik oluşturma stratejilerinizin işe yarayıp yaramadığını size gösterecektir. Ayrıca daha önce Google Analytics WooCommerce ayarları nasıl yapılır adlı bir makale yayınlamıştık. O yazıyada e-ticaret sitenize gelen trafiği ölçmek için göz atmalısınız.
Kendi web sitenizin trafiğini kontrol etmenin en iyi yolu MonsterInsights’tır. Birkaç tıklamayla web sitenizin trafik verilerini doğrudan WordPress panonuzda görüntüleyebilirsiniz.
Amacınız derinlemesine rakip araştırması yapmaksa ve herhangi bir web sitesindeki trafiği kontrol etmek istiyorsanız, SEMRush sizin için daha uygun olacaktır. Size doğru trafik verilerini vermekle birlikte, piyasadaki en iyi SEO araçlarından biri olmasıyla öne çıkar.
Bu yazımızda, herhangi bir sitedeki web sitesi trafiğini nasıl kontrol edeceğinizi anlatmaya çalıştık. Tüm WordPress analiz araçları ücretli ve ücretsiz olarak farklı farklı kategorilendirilmektedir. Umarım yazımız sizler için faydalı olmuştur. Aklınıza takılan bir soru olursa yorum bırakarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.