Cloudflare, ücretsiz bir içerik dağıtım ağı (CDN) ve güvenlik hizmetidir. WordPress sitenizi Cloudflare’e bağladıktan sonra; sitenizi CDN ile hızlandırabilir, SSL ve bot koruması ile güvenliğinizi arttırabilir ve diğer özellikleri uygulayabilirsiniz. Bu yazımızda WordPress CloudFlare kurulumu nasıl yapılır bildiğimiz kadarıyla anlatmaya çalışacağız.
WordPress Cloudflare Kurulumunun Sitenize Faydaları
- CDN: Cloudflare’in içerik dağıtım ağıdır. İçeriğinizi küresel bir sunucu ağından sunarak sitenizi hızlandırmaya yardımcı olur. Cloudflare, en popüler ücretsiz CDN hizmetidir.
- SSL: Sitenizde mevcutta bir SSL sertifikası yoksa, WordPress sitenizde HTTPS kullanmanıza yardımcı olabilir.
- DNS: Cloudflare, sitenizin ilk bayt (TTFB) süresini hızlandırabilen en hızlı DNS sağlayıcılarından biridir.
- Güvenlik Kuralları: Cloudflare, WordPress yönetici paneliniz gibi sitenizin belirli bölümlerini güvenlik altına almak için özel güvenlik kuralları oluşturmanıza olanak tanır.
- DDoS Koruması: Cloudflare, dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) saldırılarına karşı korunmanıza yardımcı olur. Ayrıca, kötü amaçlı trafiği filtrelemenize de katkı sağlar.
- Diğer Performans Avantajları: Cloudflare, site kodunuzu küçültmenize, Brotli sıkıştırmasını etkinleştirmenize ve diğer performans uygulamalarını kullanmanıza yardımcı olur.
WordPress Cloudflare Nasıl Kurulur?
Cloudflare’deki diğer seçenekleri yapılandırmaya başlamadan önce sitenizi Cloudflare’e bağlamanız gerekir.
Cloudflare, ters proxy hizmeti olarak bilinir yani Cloudflare’in çalışması için, domaininizin ad sunucularını yönetebilmesi gerekir, böylece CDN’den önbelleğe alınmış içeriği sunabilir ve kötü niyetli kişileri filtreleyebilir (güvenlik özelliklerini etkinleştirirseniz).
Bunu yapmak için, domaininizin ad sunucularını Cloudflare olarak değiştirmeniz gerekir.
1. Ücretsiz Cloudflare Hesabınızı Oluşturun
Başlamak için Cloudflare‘e gidin ve kaydolun.
Sonraki sayfada, Cloudflare ile kullanmak istediğiniz WordPress sitenizin domainini girin ve Site Ekle‘yi tıklayın:
Ardından, bir plan seçmeniz istenecektir. Ücretsiz Plan, Çoğu WordPress sitesinin ihtiyaç duyduğu tüm özellikleri sunar.
2. DNS Kayıtlarını Doğrulayın
Planınızı seçtikten sonra, Cloudflare sitenizin DNS kayıtlarını tarayacaktır.
Doğrulamanız gereken tek şey, ana domaininizin yanında turuncu bulut görmenizdir (varsayılan olarak görürsünüz – herhangi bir işlem gerekmez). Ardından Devam‘ı tıklayın.
3. Ad Sunucularını Cloudflare’i Gösterecek Şekilde Güncelleyin
Cloudflare size mevcut ad sunucularınızı değiştirmek için yeni bir ad sunucusu seti verecek:
Ad sunucuları, domaininizi web barındırma(hosting) hizmetinize bağlamak için kullandığınız şeyin bir parçasıdır. Cloudflare’in ad sunucularına geçtiğinizde Cloudflare, trafiği web sitenize yönlendirecektir. Bunun sebebi:
- Kötü amaçlı trafiği filtrelemek – kötü niyetli trafiği sitenize ulaşmadan önce filtrelerken, web sitenize normal trafikte olduğu gibi düzenli trafik gönderir.
- Statik içeriği, devasa küresel ağındaki en yakın sunucudan (CDN bölümü) sunarsınız.
wp.com.tr’de kaydınız bulunuyorsa, panel.wp.com.tr adresinden hesabınıza giriş yaptıktan sonra sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayarak CloudFlare tarafından size verilen DNS adreslerini girebilirsiniz:
- Alan adı sekmesini tıklayın
- Alan adınızı seçin
- Sol menüde yer alan İsim Sunucuları / Nameserver Adresleri sekmesini tıklayın
- İsim Sunucusu 1 ve İsim Sunucusu 2 alanlarına CloudFlare tarafından size verilen DNS adreslerini girin
- Ayarları kaydet butonuna basın
Bu işlemin ardından alan adınızın DNS adreslerini CloudFlare’e yönlendirmiş olacaksınız.
Not: Eğer alan adınız wp.com.tr haricinde başka bir firmadaysa takip edeceğiniz adımlar aşağı yukarı aynı olacaktır.
Eğer yüksek performanslı ve üst düzey güvenlik seviyesinde bir WordPress hosting ihtiyacınız varsa sizleride aramızda görmekten mutluluk duyacağız.
4. Bazı Temel Ayarları Yapılandırın
SSL / HTTPS kullanmak istiyorsanız, Tam seçeneğini seçmelisiniz. Bu, sitenizdeki trafiğin güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca siteniz, ziyaretçilerinizin tarayıcılarında yeşil asma kilit ile gösterilir.
Cloudflare’in Tam SSL’ini kullanıyorsanız, WordPress sitenizi HTTPS kullanacak şekilde güncellediğinizden emin olun. Muhtemelen, WordPress sitenizin URL’lerini güncellemeniz gerekecektir. Bunlara ek olarak yapılandırabileceğiniz maddeler aşağıdadır:
- Küçültme (Minification): Site kodunuzun boyutunu küçültün. Çoğu WordPress performans eklentisi, küçültmeyi etkinleştirir. Dolayısıyla, zaten bunu yapan bir eklenti kullanıyorsanız, bunu Cloudflare’de etkinleştirmemelisiniz.
- Brotli: Brotli, Gzip’e alternatif sunucu düzeyinde bir sıkıştırma alternatifidir. Etkinleştirmenizi tavsiye ederim.
- Seçimlerinizi yaptıktan sonra Bitti‘yi tıklayın.
5. Bağlantınızın Tamamlandığını Doğrulayın
Bitti’yi tıkladığınızda, ad sunucusu kurulumunuzu tamamlamanız gerektiğini söyleyen bir mesaj görebilirsiniz:
Ad sunucularının güncellenmesi 24 saat kadar sürebilir. Bu nedenle, her şeyi doğru yapmış olsanız bile bu mesajı birkaç saat boyunca görmeniz normaldir.
30 dakika ila bir saat kadar bekleyin ve ardından ad sunucularının güncellenip güncellenmediğini görmek için “şimdi yeniden kontrol et” butonuna tıklayın.
Yukarıdaki mesajı gördükten sonra, Cloudflare kurulumunuzu tamamlamış olacaksınız.
Resmi Cloudflare WordPress Eklentisi Nasıl Yapılandırılır (isteğe bağlı)
WordPress Cloudflare’e bağladıktan sonra, Cloudflare panosundan bir çok özelliği yönetebilirsiniz.
Ayrıca, Cloudflare’in kendi resmi WordPress eklentisi de mevcuttur.
Cloudflare’i WordPress ile kullanmak için bu eklentiyi kullanmanız gerekmez – bunun yerine Cloudflare web sitesinden hemen hemen her şeyi yapabilirsiniz.
Ancak eklenti iki şeye yardımcı olur:
- WordPress sitenizin Cloudflare ile çalışma şeklini optimize etmek için en önemli ayarlardan bazılarını otomatik olarak yapılandırır.
- Cloudflare web sitesini kullanmak yerine, bazı önemli Cloudflare ayarlarını WordPress panonuzdan yönetmenize olanak tanır.
Bu iki nedenden dolayı, WordPress Cloudflare eklentisini kurmak için bu bölümü tamamlamanızı tavsiye ederim.
1. Cloudflare Eklentisini Yükleyin
Eklentiler sekmesindeki Yeni Ekle butonuna tıklayarak “Cloudflare” araması yapıp eklentiyi kurabilirsiniz. Eğer WP Admin yerine FTP kullanmak istiyorsanız public_html klasöründe yer alan wp-content > plugins klasörüne burada yer alan eklentiyi indirip yükleyebilirsiniz.
2. Cloudflare hesabına bağlanın
Eklentiyi etkinleştirdikten sonra Ayarlar → Cloudflare sekmesine gidin ve “buradan oturum açın” seçeneğine tıklayın. Cloudflare hesabınızın e-posta adresini, Cloudflare API anahtarınızla birlikte girin. Cloudflare API anahtarına hesabınıza giriş yaparak erişebilirsiniz (detaylar aşağıda).
Ardından, API Kimlik Bilgilerini Kaydet‘i tıklayın.
Cloudflare API kimliğinizi bulmak için:
1. Cloudflare kontrol paneline gidin.
2. Sağ üst köşedeki hesap simgenize tıklayın.
3. Profilim sekmesine gidin.
4. API Tokens’a tıklayın.
5. Global API Anahtarı’nın yanında yer alan göster butonuna tıklayın.
6. Açılan kodu kopyalayıp WordPress panelinizdeki eklenti ayarlarına yapıştırın.
3. Cloudflare ayarlarını optimize edin
Eklentiyi etkinleştirdiğinizde, “WordPress için Cloudflare’i Optimize Et” seçeneği göreceksiniz. Uygula butonunu tıklayarak ayarlarınızı optimize edebilirsiniz. İsterseniz, WordPress panonuzdaki (veya Cloudflare panonuzdaki) ayarların geri kalanına göz atabilirsiniz.
Sonuç
WordPress sitenizi hızlandırmak ve korumak istiyorsanız, Cloudflare bulabileceğiniz en iyi ücretsiz hizmetlerden biridir. Kurulum işlemi, domain ad sunucularını değiştirmek için biraz teknik çaba gerektirse de bu işlem bir kereliktir. Umarım yazımız sizler için faydalı olmuştur. Aklınıza takılan bir soru olursa yorum bırakarak bize ulaşabilirsiniz.