WordPress görsel yükleme sorunu oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. WordPress yönetim panelinizde yer alan medya alanından görsel yüklerken yada herhangi bir içeriğinize öne çıkan görsel eklemeye çalışırken bu sorunu yaşıyorsanız, bu içerikte sorunun nasıl hallolacağından detaylıca bahsettik.
WordPress; neredeyse her türden web sitesini oluşturmanıza izin veren, çok sayıda temaya ve eklentiye sahip bir alt yapıdır. E-ticaret sitelerinden basit bir blog sitesine kadar her şeyi kapsar. WordPress (siteniz) için hosting seçerken, oluşturacağınız site türüne göre bakmanız gereken şunlardır:
- Hosting’in performansı
- Hosting’in güvenliği
- Hosting aldığınız yerin sağlayacağı destek
Büyük görüntü dosyalarına sahip bir portföyü veya yüksek GB’lara kadar çalışan tek medya dosyası boyutuna sahip bir video sitesine hosting sağlayan bir WordPress web sitesi oluşturuyorsanız, 25MB’den büyük medya dosyaları yükleyememe gibi bir engelle karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda karşınıza 500 Internal Server (500 Dahili Sunucu) hatası çıkabilir.
Bilgilendirme: Bu ve benzeri içerikleri düzenli olarak Linkedin hesabımızda paylaşıyoruz. Linkedin üzerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
WordPress’teki maksimum dosya yükleme boyutu, hosting sağlayıcınızın varsayılan olarak verdiği ayarlara bağlı olarak 2MB ile 150MB arasında değişebilir.
WordPress sitenizdeki mevcut maksimum yükleme boyutu sınırının ne olduğunu WP Yöneticisi → Medya → Yeni Ekle seçeneğinden görebilirsiniz. Aşağıda yer alan görüntüde maksimum yükleme boyutunu görebilirsiniz.
Mevcut maksimum yükleme boyutu sınırı siteniz için yeterliyse olduğu gibi bırakabilirsiniz. Arttırmak isterseniz de endişelenmeyin, WordPress’te maksimum yükleme boyutunu artırmanın birçok yolu vardır. Bu yazıda çeşitli yükleme boyutu arttırma tekniklerinden bahsedeceğim.
WordPress Görsel Yükleme Boyutu Arttırma Yolları
- Eklenti İle Görsel Yükleme Oranını Arttırma
- Çoklu Sitede Yükleme Boyut Arttırımı
- .htaccess Dosya Güncellemesi
- php.ini Seçeneği
- Functions.php Dosya Düzenlemesi
- wp-config.php Dosyası
- Hosting Sağlayıcınızla İletişim
Not: Yukarıda sıralanmış olan boyut arttırma yolları sizler için tüm olası çözümleri sağlamak amacıyla yazılmıştır. Ancak, bu yollardan bazıları kullandığınız hosting sağlayıcısı sebebiyle çalışmayabilir. Bu durumda en iyi çözüm, son çözümümüz olan Hosting sağlayıcınızla iletişime geçmek olacaktır.
1. Eklenti İle Görsel Yükleme Oranını Arttırma
Tüm site sahipleri SSH veya FTP gibi araçları kullanarak kod yazmayı veya kök dosyalara erişmeyi bilmek zorunda değildir. Bu durumda, eklenti kurulumu kod yazmaktansa daha basit ve anlaşılırdır. Kullanacağımız eklenti, Increase Max Upload Filesize eklentisidir.
WordPress Panonuz → Eklentiler → Yeni ekle’yi seçin. “Increase Max Upload Filesize” eklentisini arayın ve ardından eklentiyi etkinleştirip, kurulumu tamamlayın. Eklenti yüklendikten sonra, eklenti ayarlarına gidin ve yükleme boyutu bölümüne istediğiniz değeri girin.
Yeni yükleme boyutunu etkinleştirmek için Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklayabilirsiniz.
2. Çoklu Sitede Yükleme Boyut Arttırımı
WordPress’te çoklu site kullanıyorsanız, yükleme boyutu “Ayarlar” bölümünden artırılabilir. Burada gerçekleştireceğiniz artış, sunucu ayarlarınıza bağlıdır. Sunucunuzun maksimum yükleme boyutu 20MB olarak ayarlanmışsa, WordPress yükleme boyutunu 25MB’ye çıkaramazsınız. Ancak, sunucunuz 20MB’ye ayarlanmışsa ve ağ ayarınız 15 MB’ye ayarlanmışsa yükleme boyutunu 20MB’ye çıkararak sorunu çözebilirsiniz.
3. .htaccess Dosya Güncellemesi
Web sunucunuz Apache kullanıyorsa ve PHP bir Apache modülü olarak ayarlanmışsa, WordPress’teki maksimum yükleme boyutunu artırmak için WordPress .htaccess dosyanıza kod ekleyerek dosya yükleme boyutunuzu arttırabilirsiniz.
.htaccess dosyanıza erişmek için, sunucunuza FTP müşterisi aracılığıyla bağlanın ve WordPress’in kurulu olduğu klasöre gidin. .htaccess dosyasını bir kod düzenleyicide veya bilgisayarınızda yer alan Not Defteri’nde açın ve aşağıdaki satırları dosyaya ekleyin.
php_value upload_max_filesize 128M
php_value post_max_size 256M
php_value memory_limit 256M
php_value max_execution_time 300
php_value max_input_time 300
Bu kod MB cinsinden maksimum yükleme boyutunu güncelleyecektir. Sayıları ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz. Maksimum gösterim süresi ve maksimum giriş süresi saniye cinsindendir. Gösterim süresi, tek bir komut dosyası için harcanan süre sınırını tanımlar.
4. php.ini Seçeneği
php.ini, PHP üzerinde çalışan herhangi bir uygulamayı yapılandırmak için kullanılan bir dosyadır. Bu dosya, dosya zaman aşımı, yükleme boyutu ve kaynak sınırları için gerekli parametreleri içerir. WordPress kök dizininize SSH veya FTP kullanarak erişin ve bir php.ini dosyası arayın. Bu dosyanın kök dizininizde görünmemesi durumunda yeni bir dosya oluşturarak süreci tamamlayabilirsiniz.
Herhangi bir metin düzenleyiciyi açın ve yeni bir dosya oluşturun. Aşağıdaki kodu kopyalayın ve php.ini olarak kaydedin.
upload_max_filesize = 25M
post_max_size = 13M
memory_limit = 15M
Şimdi, bu php.ini dosyasını SSH veya FTP kullanarak aynı kök dizininizin içine yükleyin.
5. Functions.php Dosya Düzenlemesi
Bazı durumlarda, .htaccess dosyanıza erişiminiz mümkün olmayabilir. Bu süreçte WordPress tema dosyalarınızı düzenlemek sizler için daha rahat olabilir.
Temanızın functions.php dosyasına aşağıdaki kod satırlarını ekleyerek dosya yükleme boyut sınırını arttırabilirsiniz.
Ancak, WordPress temanızı değiştirirseniz, yeni temanın functions.php dosyasını düzenleyene kadar maksimum yükleme boyutu düzenlemeden önceki değere geri dönecektir.
@ini_set( 'upload_max_size' , '64M' );
@ini_set( 'post_max_size', '64M');
@ini_set( 'max_execution_time', '300' );
6. wp-config.php Dosyası
WordPress’te dosya yükleme boyutunu arttırmanın bir başka yolu da wp-config.php dosyasında boyut parametresini tanımlamaktır. Bunun için, SSH veya FTP kullanarak WordPress kök dizininize erişip ve wp-config.php dosyasını bulabilirsiniz.
Dosyayı herhangi bir metin düzenleyicide açtıktan sonra aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. Değişiklikleri kaydettikten sonra dosya yükleme boyutunuz güncellenmiş olacaktır.
@ini_set( 'upload_max_size' , '20M' );
@ini_set( 'post_max_size', '13M');
@ini_set( 'memory_limit', '15M' );
7. Hosting Sağlayıcınızla İletişim
Dosyalarınızı kendiniz düzenlemek istemiyorsanız, her zaman hosting sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz.
WP.com.tr tarafından yönetilen WordPress hosting kullanıyorsanız, platformdaki seçenekler aracılığıyla tek bir sunucu üzerindeki tüm web sitelerinizin maksimum yükleme boyutu sınırlarını kolayca arttırabilirsiniz. Bu işlemi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız dilediğiniz zaman kullanıcı paneliniz üzerinden teknik destek talebi açabilirsiniz.
WordPress ile ilgili sorunlarınızdan herhangi birine bir cevap bulamıyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.