WordPress SEO, yani WordPress arama motoru optimizasyonu, WordPress alt yapısı ile hazırlamış olduğunuz web sitelerinizin arama motorlarına uyumlu olması ve bu yapıya göre sayfa ve yazılar paylaşmanıza olanak sağlayan bir eklentilerdir. Yoast SEO, en iyi WordPress SEO eklentilerinden biridir ve web sitenizi optimize etmek için kapsamlı bir çok özellik sunar. Web sitesi kuran birçok kişi SEO diline aşina değildir ve hangi SEO eklentisini seçeceklerine dair bakmaları gereken özellikleri bilemeyebilir.
Bu yazımızda, WordPress web sitenize dünyanın en popüler WordPress SEO eklentisi olan Yoast SEO eklentisi özellikleri ve kurulumu konusunda size yol göstereceğiz.
Öne Çıkan Özellikleri
Yoast SEO eklentisi kendine özel fonksiyonları sayesinde diğer eklentilerden bir kaç adım öne çıkmaktadır. Bu özelliklerden bazıları aşağıda listelenmiştir:
- Gönderilerinizin SEO başlığını ve meta açıklamasını gönderileriniz bazında değiştirebilirsiniz.
- Kategori ve etiketler gibi sınıflandırmalar için başlık ve meta açıklama desteği alırsınız.
- Google arama sonucu snippet önizlemelerini görüntüleyebilirsiniz.
- Anahtar kelime testini görebilirsiniz.
- Meta Robot yapılandırma özelliği (tek bir sayfanın dizine nasıl ekleneceği ve Google Arama sonuçlarında kullanıcılara nasıl sunulması gerektiğini kontrol etmek için ayrıntılı, sayfaya özel bir yaklaşım kullanabilmenizi sağlar.)
- RSS header / footer yapılandırma özelliğine sahiptir.
- Kalıcı bağlantı temizliği yapabilirsiniz.
- XML Site Haritaları: Fotoğraflar, gönderi türlerinin ve sınıflandırmalarını yapılandırılabilir şekilde kaldırılabilirsiniz. Noindexlenmemiş sayfalar veya gönderiler XML site haritasında gösterip göstermemek size kalmıştır.
- .htaccess ve robots.txt düzenlemesi yapabilirsiniz.
- Google Arama Konsolu, Yahoo Site Gezgini ve Bing Web Yöneticisi Araçlarını doğrulama yeteneği mevcuttur.
- Platin SEO Paketi ve Hepsi Bir Arada SEO eklentileri için temel içe aktarma işlevi vardır.
- Diğer SEO eklentilerden verilerinizi içe aktararak yolunuza WordPress SEO eklentisi Yoast ile devam edebilirsiniz.
Yoast SEO’nun premium sürümü daha da fazla özellikle birlikte gelir, bunlar:
- 301 – 404 yönlendirmelerini kolayca ayarlamanıza olanak tanıyan bir yönlendirme yöneticisi vardır.
- Birden çok odaklı anahtar kelime (Keyword) kullanabilir ve odak anahtar kelimeleri dışa aktarabilirsiniz.
- Eklentinin her bir özelliğini anlamanıza yardımcı olacak eğitim videoları sizler için hazırlanmıştır.
- Sitenizin SEO’sundan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için Yoast’taki kişiler tarafından sağlanan birinci sınıf destek verilecektir.
Bilgilendirme: Google’da üst sıralarda yer almak için en önemli kriterlerden biriside yüksek hızlı barındırma hizmetine sahip olmaktır. WordPress hosting paketlerinde yüksek hız ve güvenlik sunuyoruz.
Yoast SEO Eklentisi Kurulumu
Yapmanız gereken şey WordPress Panelinize girip Eklentiler – Yeni Ekle diyerek Yoast SEO eklentisini kurup etkinleştirmektir. Etkinleştirmenin ardından, WordPress yönetici çubuğunda SEO etiketli ve üzerinde Yoast SEO logosu bulunan yeni bir menü öğesi göreceksiniz. Eğer WordPress yöneticisi ile ekleme yapmak istemiyorsanız, yukarıda verilen bağlantıdan Yoast SEO eklentisini indirin ve ardından hosting hesabınıza bağlanarak Dosya Yöneticisi > public_html > wp-content > plugins klasörüne gönderin ve ardından .zip dosyasından eklentiyi çıkartın ve WordPress admin panelinden aktif edin.
WordPress SEO Eklentisi Kurulum Adımları
Bu süreçte takip edeceğiniz adımlar bizim seçtiğimiz ve önerdiğimiz adımlardır. Diğer uzmanların kendi tercihleri ve farklı seçimleri olabilir, bu nedenle ileri düzey kullanıcılar kendi tercih ettikleri ayarları kendi istedikleri gibi yapabilirler.
Yeni başlayan biriyseniz ve bizim yaptığımız gibi Yoast’ın WordPress SEO eklentisini kullanmak istiyorsanız, lütfen adımları dikkatlice takip ediniz. SEO eklentisini aktif ettikten sonra WordPress yönetim panelinizde üst alanda bir ikon oluşacaktır. Bu ikon ile isterseniz kurulum sihirbazını kullanabilirsiniz yada sol menüde yer alan SEO alanından ayarları manuel olarak gerçekleştirebilirsiniz.
1. SEO Verilerinizi İçe Aktarın
Yoast SEO’yu yeni bir WordPress web sitesinde veya blogunda kuruyorsanız, bu adımı atlayabilirsiniz.
Mevcutta bir web sitesi olan diğer kullanıcılar, All in One SEO gibi başka bir WordPress SEO eklentisi kullanıyor olabilir. Bu eklentiyi başarıyla kullanmak istiyorsanız, diğer eklentiyi devre dışı bırakmadan önce tüm verilerinizin Yoast SEO eklentisine aktarıldığından emin olmanız gerekir.
Bunu gerçekleştirmek için SEO Data Transporter eklentisini kullanmanızı öneririz. SEO verilerinizi popüler SEO eklentileri arasında kolayca taşımanıza olanak tanır. Diğer SEO eklentilerinden içe aktarım yapmak için zaten bir uyarı alacaksınız. Eğer uyarı gelmediyse sırası ile SEO > Araçlar > İçe Aktar > Diğer SEO Eklentilerinden İçeri Aktar seçeneğinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
2. Genel Ayarlar
SEO simgesine tıklamak sizi eklentinin ayarlar sayfasına götürür. “Genel” sekmesine geçtiğinizde, yapılandırma sihirbazını açmak için bir buton göreceksiniz. Bu sihirbazı göz ardı etmenizi istiyoruz, çünkü tüm süreci birlikte gerçekleştirip otomatik yapılandırma yapmayacağız.
3. Özellikler
Yoast SEO birçok özellikle birlikte kurulur. Bu sayfa, bu özellikleri kolayca açıp kapatmanıza olanak tanır. Varsayılan olarak, bu sayfadaki tüm seçenekler açıktır. Bunları düzenlemeden önce ne işe yaradığına birlikte bakalım:
- SEO Analizi: Paylaştığınız içerik için SEO puanını ve analizini gösterir.
- Okunabilirlik Analizi: Paylaştığınız içerik için okunabilirlik analizini ve puanını gösterir.
- Köşe Taşı İçerik: Bu özellik, köşe taşı içeriğini yani önemli içeriklerinizi işaretlemenizi ve filtrelemenizi sağlar.
- Metin Bağlantısı Sayacı: Bu özellik, blog bölümünüze giden ve gelen dahili metin bağlantılarının sayısını gösterir.
- XML Site Haritaları: Web siteniz için XML site haritaları oluşturur.
- Yönetici Çubuğu Menüsü: WordPress yönetici araç çubuğunda Yoast SEO menüsünü gösterir.
- Güvenlik: Güvenliği artırmak için yazarlardan gelişmiş SEO ayarlarını gizleyebilirsiniz.
- Kullanım Takibi: Eklenti yazarının bazı kullanım verilerini izlemesine izin verir. Varsayılan olarak kapalıdır.
- REST API – Head Endpoint: Bu Yoast SEO REST API uç noktası, sizin veya başka herhangi birinin belirli WordPress gönderisi veya sayfası için SEO verilerini almasını sağlar. Header’ı olmayan bir WordPress sitesi oluşturmuyorsanız bu özelliği kapatmanızı öneririz.
- Gelişmiş Slack Paylaşımı: Bu özellik, Slack’te paylaşıldığında makalenin snippet’ına bir yazar satırı ve okuma süresi tahmini ekler.
Ayarlarınızı kaydetmek için Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklamayı unutmayın.
4. Entegrasyonlar
Yoast SEO, SEMRush ve Ryte platformları için yerleşik bir entegrasyon sunar.
SEMRush, piyasadaki en iyi SEO araçlarından biridir. Bu entegrasyon, odak anahtar kelimenizle eşleşen ilgili anahtar kelimeleri bulmanıza ve ardından içeriğinizi buna göre geliştirmenize yardımcı olur.
Ryte, web sitenizi endekslenebilirlik açısından kontrol eden ve arama motorları tarafından dizine eklenemediğinde Site Sağlığı raporunda sizi uyaran çevrimiçi bir araçtır.
Burada yer alan iki özelliğide şiddetle açık bırakmanızı önermekteyiz.
5. Web Yöneticisi Araçları
Yoast SEO, web sitenizi tüm arama motorlarıyla doğrulamayı kolaylaştırır. Bunu yapmak için tüm arama motorlarındaki web yöneticisi araçları programına kaydolmanız gerekir.
Bundan sonra, web sitesinin sahibi olduğunuzu doğrulamak için bir meta etiket eklemeniz istenecektir. Arama motorlarından aldığınız meta kodu ilgili alanlara eklemeniz yeterli olur.
6. Arama Görünümü
Yoast SEO ayarlarında Arama Görünümü, web sitenizin arama sonuçlarında nasıl göründüğünü kontrol eder. Bu, ana sayfanız, makaleleriniz, arşivleriniz ve sınıflandırmalarınız için çeşitli seçenekleri içerir. Önce genel ayarlarla başlayalım;
1. Genel
Burada, başlıklar arasında ayırıcı olarak kullanmak istediğiniz sembolü seçebilirsiniz. Varsayılan seçenek bir tiredir, hangi sembolü seçeceğinizden emin değilseniz tireyi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bu sayfada, web sitenizin ana sayfası için SEO başlığını ve meta açıklamasını da seçebilirsiniz.
Bundan sonra, web siteniz için bilgi grafiği ve şema seçeneklerini bulacaksınız. Web sitenizin bir kuruluşu mu yoksa bir kişiyi mi temsil ettiğini seçebilirsiniz.
Ayrıca kişi için bir profil resmi veya bir işletme için bir web sitesi logosu da yükleyebilirsiniz.
2. İçerik Türleri
Yazdığınız her gönderi veya sayfa için bir SEO başlığı ve açıklaması seçebilirsiniz. Yoast SEO, gönderileriniz için kullanabileceğiniz otomatik bir şablon oluşturmanıza olanak tanır.
Bunları manuel olarak eklemeyi unutursanız, Yoast SEO varsayılan ayar olarak otomatik dolduracaktır.
Bundan sonra, SEO başlık şablonu ve varsayılan bir meta açıklama ayarlayabilirsiniz.
Ancak, yalnızca SEO başlığını değiştirmenizi ve meta açıklama alanını boş bırakmanızı öneririz. Bu, Yoast SEO’nun yazınızın ilk birkaç satırından dinamik olarak bir açıklama oluşturmasına izin verir.
3. Medya
Varsayılan olarak WordPress, yazılarınıza ve sayfalarınıza eklediğiniz her görüntü veya medya için yeni bir sayfa oluşturur. Bu sayfa yalnızca ek medya alanında görüntülenir. Bu tür sayfalar, arama motorları tarafından düşük kaliteli içerik olarak kabul edilir ve olumsuz bir SEO etkisine sahiptir.
Yoast SEO, kullanıcıları ek sayfa yerine ek dosyaya yönlendirerek bunu düzeltmenize yardımcı olur. Bu seçenek varsayılan olarak “Evet” e ayarlıdır ve değiştirmenize gerek yoktur.
4. Sınıflandırmalar
Sınıflandırmalar sekmesinde, kategoriler, etiketler, özel sınıflandırmalar ve yayın biçimi arşivleri için başlıkları ve meta yapılandırabilirsiniz. Burada yaptığınız ayarlar genel olarak tüm kategori ve etiketlerinizi etkileyecektir. O yüzden eğer tek tek kategorilerinize SEO uygulamayacaksanız burayı kullanmak daha etkili olabilir.
5. Arşiv
Arşivler sekmesi, web sitenizdeki çeşitli arşiv sayfaları için arama görünümü seçeneklerini kontrol etmenizi sağlar. Buna yazar, tarih, arama ve 404 sayfalar dahildir.
Tek yazarlı bir blog siteniz varsa, yazar arşiv sayfalarını arama motorlarından devre dışı bırakmanız gerekir.
6. Breadcrumbs
Breadcrumbs, bulunduğunuz sayfaya giden net bir yol veya iz tanımlar bu da dahili bağlantılar için çok önemlidir. Breadcrumbs, sitenizi arama motorlarında arama konusunda ekstra bir avantaj sağlar ve arama sonuçlarında da görünür.
Varsayılan ayarlar çoğu web sitesi için çalışır bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Fakat değişiklik yapmak istiyorsanız da yapabilirsiniz.
7. RSS
RSS, genellikle web sitenizden içerik kopyalamak için içerik kazıyıcıları tarafından kullanılır. Yoast SEO, RSS’teki her gönderi için kendi sitenize bir geri bağlantı eklemenizi sağlar.
Bu şekilde, sitelerden geri bağlantılar alırsınız ve Google, orijinal kaynak olduğunuzu anlar.
7. Sosyal
Daha önce de söylediğimiz gibi, Yoast SEO, kapsamlı optimizasyon sağlamak için birçok özelliğe sahip bir güç merkezidir.
Eklentinin popüler özelliklerinden biri de sitenizi Facebook, Twitter, Pinterest ve diğer platformlarla entegre etmesidir. SEO menüsünün altındaki Sosyal bağlantısına tıkladığınızda siteniz diğer platformlara da entegre olur.
1. Hesaplar
Sosyal ayarların altındaki ilk sekme, tüm sosyal hesaplarınız içindir. Bu, Yoast SEO’nun Google’a sosyal profilleriniz hakkında bilgi vermesini sağlar. Sitenizin ana sosyal profilleri için URL’leri ve Twitter kullanıcı adını eklemeniz yeterlidir.
2. Facebook
Facebook sekmesi altında açık grafik meta verisi seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin olmanız gerekir. Yoast SEO’nun, web sitenizin <head & gt bölümüne Facebook açık grafik meta verilerini eklemesini sağlar.
Ana sayfanız için kullanmak istediğiniz resmi ayarlayabilirsiniz. Şu anda Open Graph için önerilen görsel ebatı tam olarak 1200 piksel x 627 piksel dir.
Bu işlem, web sitenizde yayınladığınız bir gönderinin Facebook’ta paylaşıldığında doğru küçük resmi ve sayfa bilgilerini almasına yardımcı olacaktır. Bunun altına, ana sayfanız için bir başlık ve açıklama ekleyebilirsiniz. Bu başlık ve açıklama, ana sayfanız Facebook’ta paylaşıldığında kullanılacaktır.
Ek olarak, varsayılan bir küçük resim URL’si sağlayabilirsiniz. Bu resim, küçük resmi veya başka bir resmi olmayan tüm yazılarınız için kullanılacaktır.
3. Twitter
Sitenize Twitter kartları ekleyebilirsiniz. Burada yapacağınız ayar ile Twitter paylaşımlarınızda özet bir görüntümü yoksa büyük görsel ile detaylı açıklama mı paylaşılması gerektiğini ayarlar.
4. Pinterest
Pinterest, Facebook gibi Open Graph meta verilerini kullanır. Facebook ayarları altında açık grafik meta veri kutusunu işaretlediğinizden emin olun.
Bundan sonra, Pinterest tarafından sağlanan site doğrulama kodunu girmeniz yeterlidir. Sitenizi eklemek ve doğrulamak için Pinterest hesap ayarlarınızı ziyaret etmeniz yeterlidir. Buraya girmeniz gereken bir meta etiket sağlanacaktır.
8. Araçlar
Yoast SEO, bazı gelişmiş görevleri gerçekleştirmenize izin veren bazı yerleşik araçlarla birlikte gelir. Yeni başlayanların çoğunun bu araçları kullanması gerekmeyebilir. Bununla birlikte, size her bir aracı ve ne işe yaradığını göstereceğiz.
1. İçe Aktarmak ve Dışa Aktarmak
Daha önce başka bir WordPress SEO eklentisi veya yerleşik SEO işlevlerine sahip bir tema kullandıysanız, bu aracı SEO verilerini içe aktarmak için kullanabilirsiniz.
Ayrıca, Yoast SEO eklentisinin ayarlarını içe ve dışa aktarmak ve bunları farklı bir WordPress sitesinde kullanmak için de kullanabilirsiniz.
2. Dosya Düzenleyici
WordPress siteniz büyüdükçe, web sitenizin .htaccess dosyasına veya robots.txt dosyasına bazı kodlar eklemenizi isteyen eğiticilerle sık sık karşılaşabilirsiniz.
Her ikisi de yapılandırma dosyalarıdır ve web sitenizin SEO’su üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yoast SEO, her iki dosyayı da doğrudan WordPress yönetici alanından kolayca düzenlemenizi sağlar.
3. Toplu Düzenleyici
Yoast SEO’daki toplu düzenleme aracı, tüm blog yazılarınız ve sayfalarınız için hızlı bir şekilde SEO başlığı ve açıklaması eklemenizi sağlar.
Başlıklar sekmesinin altında, blog yazısı bazında yeni SEO başlığınızı eklemek için boş bir alan bulacaksınız. Bundan sonra, değişikliklerinizi kaydetmek için Kaydet bağlantısını tıklayın.
Açıklama eklemek için, açıklamalar sekmesine geçmeniz gerekecektir. Bir kez daha, her blog yazısı veya sayfası için bir açıklama ekleyebilecek ve kaydedebileceksiniz.
9. Yönlendirme Yöneticisi (Sadece Ücretli Versiyonda)
Yoast SEO Premium, güçlü bir yönlendirme yöneticisi ekler. Bu, WordPress sitenizde hızlı bir şekilde yeniden yönlendirmeler ayarlamanıza olanak tanır. Yönlendirme yöneticisini kullanarak 404 hatalarını hızla düzeltebilir, kullanıcıları eski bir makaleden yenisine yönlendirebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Not: Yönlendirmeler, web sitenizin SEO’sunda önemli bir rol oynar. SEO eklentinizle bağlamamanızı öneririz.
Bunun yerine, yönlendirmelerinizi yönetmek için Redirection gibi özel bir yönlendirme yöneticisi kullanmalısınız. Bu, Yoast SEO’yu kullanmayı bıraksanız bile yönlendirmelerin çalışmaya devam etmesini sağlar.
10. Sayfalarınızı Yoast SEO ile Optimize Edin
Yoast SEO’yu kurmanız ve etkinleştirmeniz yeterli değildir. Bu eklentinin faydasını gerçekten en üst düzeye çıkarmanız için, ayarları gönderi bazında özelleştirmeniz gerekir.
WordPress’teki her bir yazıyı / sayfayı optimize ederek avantajları nasıl en üst düzeye çıkarabileceğinize bir göz atalım. Herhangi bir yazıyı veya sayfayı düzenlediğinizde, yazı düzenleyicinin altında yeni bir Yoast SEO meta alanı fark edeceksiniz.
Bir odak anahtar kelimesi veya anahtar kelime ekleyerek başlayabilirsiniz. Bu, kullanıcılarınızın bu yazıyı bulmak için arama motorlarına gireceğini düşündüğünüz ana anahtar kelime olmalıdır.
Bundan sonra Yoast SEO, yayın içeriğinizi SEO ve Okunabilirlik analizi için kontrol edecektir. Yazınızı daha da geliştirmek için size yapılan analizi inceleyebilirsiniz.
Bazen gönderi başlığınız ve SEO başlığınız aynı olmayabilir. Her seferinde özel bir SEO açıklaması yazmanızı öneririz.
Profesyonel İpucu: Yoast SEO’daki SEO ve okunabilirlik analizi raporu oldukça doğrudur ve içeriğinizi iyileştirmede son derece yararlıdır.
11. Sınıflandırmaları SEO için Optimize Etme (Kategoriler ve Etiketler)
Gönderiniz ve sayfalarınızda olduğu gibi; kategori, etiket ve yazar arşiv sayfaları için de SEO başlığını ve meta açıklamalarını geçersiz kılabilirsiniz.
Gönderiler – Kategoriler sayfasını ziyaret edin ve herhangi bir kategorinin altındaki düzenle bağlantısını tıklayın. Kategori düzenleme sayfasını aşağı doğru kaydırın ve Yoast SEO meta kutusunu düzenleyin. Bunu tüm kategorileriniz, etiketleriniz ve özel sınıflandırma arşivleriniz için yapabilirsiniz.
12. E-ticaret Ürünlerini Optimize Edin
Yoast SEO, WooCommerce kullanan çevrimiçi mağazalar ve e-ticaret web siteleri için tamamen uyumludur. Bu, ürün sayfalarınızı tıpkı blog gönderilerini ve sayfalarını optimize ettiğiniz gibi optimize etmenizi sağlar.
Web sitenize yeni bir ürün eklerken tüm e-Ticaret SEO seçeneklerini görebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir eski ürünü düzenleyebilir ve bir odak anahtar kelimesi, SEO başlığı, SEO açıklaması ve daha fazlasını girerek optimize edebilirsiniz.
Sonuç
Bildiğiniz üzere WordPress için geliştirilmiş en iyi SEO eklentilerinden biriside Yoast SEO’dur. Yoast SEO eklentisini kullanarak websitenizin Google aramalarında daha görünür olmasını sağlayarak websitenizden ekstra gelir ve ziyaretçi elde etmeniz mümkün. Bu yazımızın, Yoast SEO eklentisini WordPress web sitenize kurmanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Aklınıza takılan bir şey olursa bize yorum bırakabilirsiniz.